Just a personal blog
Talk about favorite artist,music,games,tips and of course my life^^
feel free to follow and visit my blog
I really appreciate it

Mee Suah Recipe (^3^)/

Hello ~ !! apa khabar? (*^o^*)
hari ni nak jadi chef sementara, hehe "CHEF MIYA"
so nak buat entry resepi je (rajinlah pulakk)


Mesti ada yang dah tahu masak resepi mee suahkan? tapi tak apa miyah nak share juga cara masak mee suah paling simple pada abad ini (cewah! ayat~)
tak nak membebel lagi, jom start ! >,<

Ingredient :
Mee suah (suka hatilah nak berapa banyak)
Bawang besar & bawang putih (dicincang halus)
Sedikit dada ayam (dipotong kecil-kecil)
Tauhu lembut (3 keping atau lebih, ikut suka)
Kucai (miya pakai 1 ikat je sebab banyak)
1jag air
Garam secukup rasa


Cara-cara :
Tumis bawang besar , bawang putih dan ayam (sehingga naik ayam masak)
Masukkan air 1 jag atau lebih (sebab nanti mee suah resap air)
(masa ni juga korang noleh letakkan garam secukup rasa)
~tunggu sehingga mendidih~
Selepas itu masukkan kucai serta tauhu lembut
~tunggu mendidih lepas tu SIAP!!~

tengok air selautan miya letak
time ni belum siap lagi
tadaaa !! dah siap >,< 


Memang simple sangat! lagipun kuaci elok untuk kesihatan ~
banyak vitamin A and C (≧▽≦)
okaylah,entry sampai sini, jangan lupa try tau !(,)/

p/s : selain ayam boleh juga guna udang,ikan bilis or udang kering

6 kawaii/kakkoii friends:

robowtasmara said...

uwahh, ade masa free nanti nak try la :DD

Eera Shera said...

eh senang je nak buat ni..ceh belum try pn lg hak2

Miss Kagimoto said...

@robowtasmara jangan lupe try tau !!..tak rugi punyer >,<

Miss Kagimoto said...

@Eera Shera hehe, sng je ni eera :)

kakchik@ella said...

feveret KC ni. makan dgn cili api kicap. SEdap, kan.

Miss Kagimoto said...

@kakchik@ella btol tu KC ^0^ yummy !!

Mira Kagimoto Properties ♥